İŞARET VE BELİRTİLER 30 Ocak 2022, 09:37
Angelman sendromu, geniş bir olası semptom yelpazesi ile ilişkilidir. Angelman sendromunun spesifik semptomları kişiden kişiye değişebilir.
Angelman sendromlu çocukların çoğunda erken bulgu, istemli hareketleri koordine edememe (ataksi) nedeniyle sarsıntılı hareketleri içeren bir hareket veya denge anormalliğidir. Angelman sendromlu çocuklar bilekleri ve dirsekleri bükülü olarak kollarını yukarı kaldırabilir ve yürürken veya heyecanlanırken ellerini tekrar tekrar çırpabilir. Gövdede azalan kas tonusu (hipotoni), kol ve bacaklarda artan kas tonusu (hipertoni) ve anormal derecede abartılı veya canlı refleks tepkileri (hiperrefleksi) de oluşabilir. Angelman sendromlu bazı çocuklar kol ve bacaklarda hafif titremeler yaşarlar. Bu hareket bozuklukları bebeklik döneminde (yaklaşık 6-12 aylık) erken dönemde ortaya çıkabilir. Motor kilometre taşları (örneğin yürüme) genellikle gecikir. Hafif vakalarda çocuklar 2-3 yaşlarında yürümeye başlayabilir. Daha ciddi vakalarda, yürüme belirgin şekilde yavaş, sert ve sarsıntılı olabilir. Bazı çocuklar 5-10 yaşına kadar yürüyemeyebilir. Vakaların yaklaşık yüzde 10'unda Angelman sendromlu çocuklar yardımsız yürüyemezler.
Angelman sendromlu bebekler ve çocuklar, sık ve çoğu zaman uygunsuz, kışkırtılmamış, uzun süreli kahkaha ve gülümseme epizodları ile mutlu bir tavırla işaretlenmiş farklı bir davranış kalıbına sahiptir. Angelman sendromlu çocuklar kolayca heyecanlı, hipermotorik ve hiperaktif olabilirler. Aktif kaşiflerdir ve genellikle sürekli hareket halinde görünebilirler.
Angelman sendromlu bireylerde, kafa çevresinin bir çocuğun yaşı ve kilosu için normalde beklenenden daha küçük olduğu mikrosefali olabilir.
Birçok durumda epileptik nöbetler de görülebilir. Nöbetler genellikle bebeklik dönemi ile başlayarak 5 yaşına kadar kendini gösterebilir. Genel olarak nöbetler ergenlik döneminden sonra ciddi oranda azalır.
- Hiperaktivite, huzursuzluk
- Az ya da çok hareket veya denge bozuklukları/ataksi (Genellikle koordinasyonsuz hareketler)
- Konuşma zorluğu. Genellikle konuşmayı anlar ama konuşma yapmadan jestlerle iletişim kurar
- Hafif bir heyecanlanma hali, çoğunlukla sallanma
- Salya akması ve aşırı çiğneme hareketleri
- Uyku-uyanıklık ritminde bozukluk ve az uyku gereksinimi
- Kâğıt , su ve plastikten çıkan sese büyük ilgi gösterme
- Beslenme alışkanlığında farklılıklar (Örneğin; büyük iştahla yemek yemek, ya da yenmeyen şeyleri yeme)
- Küçük bir kafa (mikrosefali) ve beyin dalgalarındaki düzensizlikler
- Kafa arkasında düzlük
- Büyük çene ve geniş ağız
- Geniş aralıklı dişler
- Şaşılık
- Az pigmentli cilt, açık saç ve göz rengi
- Bebeklikte beslenme sorunları
- Düz tabanlık
- Isı hassasiyeti
- Skolyoz
- Hipermotor davranış (hareket artışı, huzursuzluk)
- Epileptik Nöbetler
- Görme bozuklukları
- Gelişimsel gecikme